Lähihoitajasta medianomiksi ja Jyväskylästä Yhdysvaltojen yliopistomaailman markkinoinnin ja viestinnän pariin. Ira “Mimmu” Salmela on kulkenut huiman matkan, joka löysi toistaiseksi uusimman käänteensä kotikaupunki Jyväskylästä, kun viime marraskuussa työt alkoivat Secappin kansainvälisen myynnin ja markkinoinnin johtamisessa.

Ira, kuka olet ja mistä tulet?

– Olen alunperin kotoisin Kanavuoresta, Vaajakosken kupeesta, missä vanhemmillani oli aikoinaan Turusen kyläkauppa. Lukion jälkeen kävin lähihoitajakoulun Jyväskylässä, minkä jälkeen tein alan vaihdoksen käymällä nelivuotisen medianomi-koulutuksen Turussa. Sieltä matka johti loppujen lopuksi Duluthiin, Minnesotaan, mistä muutin tänä kesänä perheeni kanssa takaisin Suomeen. 

– Vietin viimeiset 20 vuotta USA:ssa ja sen yliopistomaailmassa markkinoinnin, viestinnän, varainhankinnan, median ja jääkiekon parissa. Viimeiset neljä vuotta toimin esimiestehtävissä, joissa nautin ihmisten auttamisesta ja muutoksen aikaansaamisesta. 

– Minut vei aikanaan Amerikkaan yliopistojääkiekko, minkä parissa toimin ensimmäiset seitsemän vuotta viisinkertaisen NCAA-mestaruusjoukkueen tiedottajana ja myös apuvalmentajana. Voittajajoukkueen kanssa toimiminen opetti paljon, mutta suurin henkilökohtainen saavutukseni noina vuosina oli osuuteni siinä työssä, kun rakensimme sillan eurooppalaisille naisjääkiekkoilijoille NCAA-pääsarjatasolle.

– Aloittaessani Duluthissa, USA:ssa ei ollut muita NCAA-joukkueita, joilla olisi ollut suurta kiinnostusta kyseisen sillan luontiin. Työ kantoi hedelmää ja nykyisin NCAA:ssa kaikilla tasoilla ovet ovat auki eurooppalaisille pelaajille. 

– Kiekkovuosieni jälkeen jatkoin University of Minnesota Duluthin palveluksessa viestinnän, markkinoinnin ja varainhankinnan tehtävissä. Noihin vuosiin mahtui myös monia tapahtumia, joita sain olla mukana järjestämässä, mukaan lukien Torinon ja Salt Lake Cityn Olympialaiset, sekä Duluthissa pidetyt 2008 FinnFest ja NCAA Frozen Four.  

– Jääkiekko on lempilajini, jota pelaan vieläkin harrastesarjoissa sekä naisten että miesten kanssa. Tykkään myös pelata jalkapalloa ja ottaa osaa puolimaratooneihin, joilla testaan vuosittain kuntoni. Suurimman osan vapaa-ajasta pyhitän perheelleni, johon kuuluu mieheni Chad ja lapsemme Taavi ja Iita. Harrastamme yhdessä hiihtoa, patikointia ja laskettelua ja siitä syystä Jyväskylä on kyllä kaikin puolin täydellinen kaupunki meidän perheelle.

Sinut on nimitetty Secappin kansainvälisen myynnin ja markkinoinnin johtajaksi, mitä kaikkea työsi pitää sisällään?

– Vastuullani on rakentaa strategiaa, uusia kumppanuuksia ja näkyvyyttä pääasiallisesti ulkomaan asiakkuuksiin liittyen, mutta teen myös työtä suomalaisten asiakkaiden kanssa. Saan olla edustamassa Secappia maailmalla ja rakentamassa kansainvälistä verkostoa eri tapahtumissa. 

Millaista on työskennellä Secappilla?

– Olen nauttinut todella paljon työstä, kun vastuuta ja mielekkäitä projekteja on tullut heti alusta asti. Työporukka tuntuu mukavalta ja kaikki ovat olleet erittäin avuliaita. 

Mikä on parasta Secappilla työskentelyssä?

– Se, että voi olla töissä firmalla, jonka tuote auttaa niin monia toimijoita yhteiskunnassamme, on erittäin palkitsevaa. Secapp auttaa säästämään ihmishenkiä sekä resursseja, mikä tekee työstä erittäin merkityksellisen. Myös se, että yritys kasvaa nopeasti sekä Suomessa että kansainvälisesti tekee tästä työstä kiehtovan. Onnistuminen tuo hyvää fiilistä ja se huokuu myös Secapp-tiimistä. 

Kuinka sinun kohdallasi etätyöskentely on sujunut?

– Etätyöskentely on itselleni ideaalitilanne kaikin puolin. Saan enemmän aikaan, kun muita ei ole ympärillä. Ainut haaste on se, että en tahdo muistaa pitää pausseja ja liikkua päivän aikana.

Entä, mitä kenties hieman erikoista haluaisit itsestäsi tai elämästäsi kertoa vielä tähän loppuun?

– Olen elämässäni saanut itselleni paljon sisältöä harrastusten ja koulutuksen kautta. Entisenä partionjohtajana, lähihoitajana, tapahtumajärjestäjänä sekä markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisena huomaan, miten kaikki nämä kokemukset ovat valmistaneet minua nykyiseen työhöni Secappilla. Ymmärrän mitä tarkoittaa olla aina valmis ja sen, että valmiutta ei voi pitää nykypäivänä itsestäänselvyytenä. Siksi Secappilla työskentely ei tunnu työltä, vaan luontevalta jatkumolta elämässäni.

Tsekkaa myös mielenkiintoiset jutut:


Tutustu myös muihin secappilaisiin


Secapp Oy

  • Suunnittelee, tuottaa ja kehittää Secapp-nimistä, tietoturvallista sovellusta monipuoliseen organisaatio- ja kriisiviestintäkäyttöön
  • Sovelluksen pääominaisuudet ovat tärkeiden henkilöiden hälyttäminen monikanavaisesti, tietoturvallinen pikaviestintä sekä kriittisten tietojen dokumentointi ja raportointi
  • Toimii Suomessa valtakunnallisesti sekä lisäksi muun muassa Pohjoismaissa, Virossa, Lähi-Idässä, Espanjassa ja Japanissa
  • Liikevaihto 2019: 1,1 miljoonaa; vuoden 2020 ennuste: noin 2 miljoonaa euroa
  • Secappia käyttää tällä hetkellä yli 90 000 ammattihenkilöä yli 600 organisaatiossa, joihin kuuluu viranomaisia, oppilaitoksia, julkishallintoa ja yrityksiä